• Beleef de Natuur

Activiteiten

Beleef de Natuur is in te zetten voor het organiseren van verschillende activiteiten. Heeft u ideeën, zoekt u iemand met kennis en ervaring of heeft u vragen? Neem contact op, ik ga graag voor u aan de slag.

Natuurbeleving bij restaurant Stroom

 

Sinds de zomer is samenwerking met restaurant Stroom in Lent officieel geworden. Per september gaan wij 1 x per maand een activiteit verzorgen voor kinderen bij Stroom op woensdag. We starten altijd met een mooi boek met een natuur thema, gaan daarna op avontuur rondom het Sprokkelbos en soms creatief aan de slag.

Voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar.

Inloop 14.45  start 15.00-17.00

Dit zijn de data:

8 september Het Hert
6 oktober De Duurzame Eekhoorn
3 november De Paddestoel
1 december De Winterkoning en de ster

Let op!
Aanmelden gaat via Stroom: info@stroomlent.nl

Sprokkelbos Avonturiers in 2022 weer op pad

 

De Sprokkelbos Avonturiersclub is een kleinschalige natuurbelevingsclub waar plezier voorop staat. Doe je mee?

Deze winter/voorjaar gaan we weer op woensdagen avonturieren elke 2 weken. We gaan 2,5 uur op pad, omdat we merken dat dit rust geeft tussen activiteiten, vrij spel en een eetmoment. Genoeg tijd om lekker vaker naar de strandjes te gaan en onze materialen meer inzetten. De ouders hebben lekker even tijd voor zichzelf, terwijl wij avonturen beleven. We vragen een bijdrage naar draagkracht.

De tijden zijn:
woensdag 14.30-17.00

Leeftijd: 4 t/m 10 jaar

Data:
2 februari

16 februari

2 maart

16 maart

30 maart

13 april

27 april

18 mei

Startlocatie:
Ingang Sprokkelbos naast parkeerplaats restaurant Stroom in Lent.

Kosten naar draagkracht:
Strippenkaart 8 x= 75  (laag inkomen)
Strippenkaart 8 x = 95 euro  (hoog inkomen)
Strippenkaart is geldig 1 jaar
Inclusief materialen en biosap en stukje biofruit

Extra: deelname 1e keer nieuw kind is GRATIS

Aanmelden per mail dan ontvangt u een betaallink voor deelname: info@beleef-de-natuur.nl 

Belangrijk:
Vermeld aub duidelijk deze informatie bij betaling; Sprokkelbos Avonturier, de data van deelname, de naam van uw kind(eren) 

Graag tot ziens op avontuur in de Natuur!

team Beleef de Natuur
Patti en Ron 

Permacultuur clinic voorjaar en najaar 2022

3-daagse permacultuur design clinic

Hoe ontwerp je jouw leefomgeving volgens de principes van de permacultuur: zorg voor de natuur, zorg voor de mens en eerlijk delen?

Tijdens deze drie-daagse clinic gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met de permacultuurprincipes. Daarin besteden we zowel aandacht aan sociale- als praktische permacultuur. We gaan bij deze cursus uit van de behoefte van de groep en het lesprogramma zal dus gedeeltelijk organisch ontstaan. Hieronder wordt een korte indruk geschetst van de drie dagen.

Deze cursus vindt plaats in ecowijk ‘Eikpunt’ in Nijmegen-Lent en zal verzorgd worden door Praktijkdeskundige in voedselbossen en permacultuur Patricia Eikelenboom (beleef-de-natuur.nl) en gecertificeerde docent Permacultuur Marijn van Klingeren (schoppenvrouw.eu)

Deze cursus is geschikt voor iedereen die zich meer wilt verdiepen in de betekenis en toepasbaarheid van permacultuur in zijn of haar leven.

data in 2022: 14 mei, 28 mei  en 11 juni, data najaar volgen nog!

Kosten: 150 euro p.p. voor het hele weekend (inclusief koffie, thee en wat lekkers en warme maaltijd tijdens de eerste avond). Mocht dit bedrag te hoog voor je zijn, neem contact met ons op per mail voor een persoonlijke betalingsafspraak.

 

Korte omschrijving van de 3 dagen

Dag 1 Kennismaken en sociale permacultuur. De ochtend zal in het teken staan van kennismaken: met elkaar, met jezelf en met Permacultuur. We brengen op deze dag ook in kaart wat het is wat jij wilt halen uit deze drie-daagse clinic en wat je wilt bereiken daarbuiten. Hoe bereik je dat met jezelf en je netwerk? De middag staat in het teken van sociale permacultuur. Waarin we nader kennis zullen maken met de plek waar we zijn (Eikpunt) en het ontstaan ervan.

Dag 2 Op dag twee gaan we terug naar de basis, naar de bodem en het bodemleven. We bespreken, observeren en analyseren bodemsamples en bekijken manieren om je bodem te voeden. Op deze dag staat ook onze eigen verbintenis met de aarde en de ontwikkeling van het leven op die aarde.

Dag 3 Op dag drie behandelen we de 12 ontwerpprincipes vanuit de permacultuur. Er wordt aandacht besteedt aan de stappen van het ontwerpproces en in de middag ga je aan de gang met je eigen ontwerp. Aan het eind van de dag presenteer je je ontwerp en ontvang je feedback van de docenten en medestudenten.

Aanmelden graag via: info@beleef-de-natuur.nl

Vermeld aub eigen naam en deelname permacultuur clinic september of mei

We zien je graag!

Marijn en Patricia

 

Sprokkelbos Avonturiers- Natuurclubs

De start in Ooij

Sinds 2018 is er een fijne samenwerking ontstaan tussen Beleef de Natuur en NME PLaza van Marjon van der Steen.

Samen hebben we de Speulplek Avonturiers opgericht, een avonturenclub op de Speulplek te Ooij in de Ooijpolder.

Tweewekelijks gingen we met of 4-7 jarigen of met de 8- 12 jarigen op pad om samen sporen te zoeken, kampvuur te bouwen, aan de Waal te struinen en struin kunst te maken of trotseerden we de kleuterstormbaan samen.

Na 2 keer samen komen zaten we al vol.

 

Sprokkelbosavonturiers in Lent

Sinds de zomer van 2020 is er 2 wekelijks het clubje Sprokkelbos
Avonturiers op pad in en rondom het Sprokkelbos in Lent 

(achter restaurant Stroom)

Het is zo succesvol dat we lekker doorgaan. 

Dus doe mee!

We gaan elke week met jonge of oudere groep kinderen op avontuur in
de natuur. Elk clubavontuur heeft een thema                                                                                                                                en kinderen mogen ontdekken, vrij spelen en de natuur met ons beleven. Zo gaan we sporen zoeken, hutten bouwen, klimmen en klauteren en nog veel meer leuks!

Marjon van der Steen is nu non-actief in ons team en Ron Hoenderboom van Naarbuitennatuurbeleving is de vaste kracht naast Patricia ( ook wel Patti genoemd).

De Bastei

Sinds 2017 is er een samenwerking tussen De Bastei te Nijmegen en Beleef de Natuur.

Beleef de Natuur heeft in 2017 en 2018 natuuractiviteiten aan de Waal ontwikkeld en uitgevoerd onder de naam Waalwoemies. Dit waren tochten vooral voor kinderen tussen 4 en 12 jaar met diverse thema’s zoals; Sporen zoeken, Verhalentocht het verdwenen dorp, Ti Ta touwen, Ssst fluitertochten ( vanaf 7 jaar en ouder). Ook stond Beleef de Natuur in 2018 bij de Bastei kraam met een zeer geslaagde zaadbommenworkshop.

Vier de Natuur festival eind mei 2019 zal door Beleef de Natuur worden uitgevoerd in Lent met diverse bijzondere natuurbelevingen. Sinds de maatregelen van de overheid van het Cvirus is samenwerking van De Bastei stilgelegd en we hopen een 2022 vol mooie activiteiten door samenwerking.

Examinator Helicon Opleidingen

Bij examens op het MBO Helicon Velp, Apeldoorn en Geldermalsen wordt Patricia van Beleef de Natuur ingezet als examinator en gecommitteerde.

In deze functie ondersteund zij de examinator en treed zij op als ervaringsdeskundige tijdens praktijkexamens van Dier, Eco en Wildlife en Outdoor en Adventure. Zoekt u een examinator/gecommitteerde voor Dier, Eco-Wildlife, Permacultuur of Natuurlijk wonen?

Neem gerust contact op. Beleef de Natuur heeft ervaring met leeftijden van 6- 24 jaar en ook met doelgroepen uit het Praktijkonderwijs, VMBO en MBO.

Ondersteuning onderwijs; Eco-Schools

Beleef de Natuur begeleidt scholen, basis- en voortgezetonderwijs, om Eco-School te worden.

Scholen kunnen in 2 jaar het internationale keurmerk Eco-School behalen door 7 stappen te door lopen onder begeleiding. Dit doen scholen met leerlingen in een werkgroep en komen tot zeer mooie blijvende projecten. Het team is leerling gestuurd of wel student-led change.

Dit zegt Eco-Schools: Eco-Schools is hét wereldwijde programma voor scholen die met leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Wereldwijd doen er al 59.000 scholen in 68 landen mee aan het programma! Met behulp van zeven stappen onderzoeken leerlingen de school en werken ze aan acties om deze te verduurzamen. Bijvoorbeeld door energie te besparen, afval te verminderen of het schoolplein te vergroenen. Als kers op de taart kan de school het internationale keurmerk voor duurzame scholen behalen: de Groene Vlag.

Beleef de natuur is trots om hier aan mee te werken!

Meer lezen over Eco-Schools klik hier: Stimuleert leerlingen tot duurzaam denken en doen – Eco-Schools

Workshop Zaadbommen maken voor de wilde bijen

De leukste (buiten)workshop voor jong en oud!

Zaadbommen zijn balletjes van klei, aarde, water en zaden. Deze kan je laten drogen  en op een regenachtige lentedag gooien op braakliggend terrein, een berm of in je eigen tuin. Hier zullen dan de bloemen gaan groeien die voedsel zijn voor de wilde bijen en vlinders.

In de workshop leer je meer over waarom we de bommen maken voor de insecten en hoe je de bommen kan maken. De producten zijn biologisch en er is keus aan zaden. Je maakt je zelf, jouw doelgroep en de insecten blij met deze workshop. Bij de Gemeente Rheden bij de vrijwilligersdag een groot succes!

Geschikt voor jong en oud, ook mogelijk op evenementen.

Bedrijfsuitjes en verjaardagen: Struintocht

We gaan op zoek naar sporen van Galloway koeien, Konikspaarden, vossen en bevers in de Ooijpolder of Bemmeler Waard! Bevers zijn schuwe dieren, dus ze zien is lastig. Maar er zijn sporen genoeg! Die zullen we bekijken en volgen.

Met haren in de wind lekker wandelen met elkaar, geen stress alleen rust en gezelligheid. Samen gaan we sporen zoeken. We eindigen met een strandpicknick bij goed weer. Doe je mee met deze avontuurlijke tocht? Geschikt voor jong en oud. 

Ook als teamuitje een aanrader! Maatwerk mogelijk. Kijk ook eens bij de Zaadbommenworkshop.

Kruidenwandeling en buiten koken
Nabespreking En Bedat Over De Film Rainbowwarriors Of Waiheke Island
Kion Ooijwandeling Kids
Kruidenwandeling Bloemensalade
Educatie Schip Sirius Van Greenpeace
Voorlichten En Feedback Geven
Beleef De Natuur Fluistertocht
Beleef De Natuur Zaadbommenworkshop
Beleef De Natuur Zaadbommenworkshop
Beleef De Natuur Speuneuzentocht
Beleef De Natuur Speurneuzentocht
Beleef De Natuur Speuneuzentocht2 Web